top of page

Elke zaterdagochtend kunnen kinderen tussen 4 en 16 jaar bij ‘Matrjoshka’ terecht voor Russische les.

IZEGEM –In de Sint-Raphaëlschool is ‘Matrjoshka’ zaterdag bijeengekomen. Dat is een Russisch schooltje, op poten gezet door de gelijknamige Russische vrouwenvereniging. Kinderen leren er de taal van hun ouder(s), terwijl die op hun beurt hun Nederlands oefenen.

‘Er was al lang vraag naar een initiatief voor hun kinderen’-TATJANA POLECHUK

Een dertigtal kinderen is zaterdag gestart in een gloednieuwe school. Elke zaterdagochtend zullen ze in verschillende klasjes Russische les krijgen, in de Russischtalige school voor ontwikkeling en creativiteit ‘Matrjoskha’. Ze leren de taal spreken, lezen en schrijven. Allemaal hebben ze een of twee ouders die Russisch spreken. Voor de ouders is het leuk dat hun kind ook hun moedertaal leert. Voor de kinderen creëert het een groepsgevoel.

De Russische vrouwenvereniging bestaat zeven jaar en heeft haar wortels in Izegem. “Er was al lang vraag naar een initiatief voor de kinderen”, zegt Tatjana Polechuk. Zij is een van de drijvende krachten achter Matrjoshka en geeft les in een van de klasjes. “We doen geregeld activiteiten, maar die zijn vooral gericht op volwassenen. Nu kunnen ook de kinderen actief bezig zijn met hun Russische achtergrond.”

Praatcafé voor ouders

Het schooltje moet niet alleen de kinderen helpen bij het verder ontwikkelen van hun taal. Ouders met een Russische achtergrond kunnen er ook hun Nederlands aanscherpen. Overdag zitten ze samen en kunnen ze op eigen initiatief in het Nederlands communiceren. Op zaterdagavond is er een praatcafé, waar de volwassenen Nederlands praten.

Een deel van de gezinnen dat ingeschreven is in de school, is ook aangesloten bij de vereniging. Er zijn echter ook vrienden en kennissen die via via bij de school terechtkomen. “We zijn open voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Er komt ook een groep volwassen Belgen naar hier om het Russisch op te pikken”, weet Tatjana.

Grootouders

Zaterdagochtend zat onder meer het dochtertje 5-jarig dochterje van Oxana Moskalenko in de les. Het meisje spreekt Russisch met haar mama en Nederlands met haar Vlaamse papa. “Wij hebben de school gevonden via vrienden op Facebook”, zegt Oxana. “Het is leuk dat mijn dochter haar Russisch verder leert. Spreken gaat behoorlijk, maar lezen en schrijven moet ze nog leren. Onlangs zijn we drie weken naar Moskou geweest en mijn ouders spreken alleen Russisch. Dan is het wel noodzakelijk dat ze de taal verder onder de knie krijgt.

‘Matrjoshka’ is nog op zoek naar extra leerkrachten Russisch, zodat ze meer klasjes kunnen vormen en meer leerlingen de taal van hun ouders kunnen leren.

bottom of page