top of page

IZEGEM. Een dertigtal kinderen is zaterdagvoormiddag gestart in hun gloednieuwe klas. Elke zaterdagvoormiddag zullen ze les krijgen in de Russischtalige school voor ontwikkeling en creativiteit Matrjoshka. Ze leren er de taal spreken, lezen en schrijven. Allemaal hebben ze een of twee ouders die Russisch spreken. Voor de ouders is het leuk dat hun kind ook hun moedertaal leert. Voor de kinderen creëert het een groepsgevoel.

De Russische vrouwenvereniging bestaat zeven jaar en heeft haar wortels in Izegem. ‘Er was al lang vraag naar een initiatief voor de kinderen’, zegt Tatjana Polechuk. Zij is een van de drijvende krachten achter Matrjoshka en geeft ook zelf les in een van de klasjes. ‘We doen geregeld activiteiten, maar die zijn meer op de volwassenen gericht. Nu kunnen ook de kindjes actief bezig zijn met hun Russische achtergrond.’

Praatcafé voor ouders

Het schooltje moet niet alleen de kinderen helpen bij het verder ontwikkelen van hun taal. Ouders met een Russische achtergrond kunnen er ook hun Nederlands aanscherpen. Overdag zitten ze samen en kunnen ze op eigen initiatief in het Nederlands communiceren. Op zaterdagavond is er ook een praatcafé, waar de volwassenen Nederlands praten.

‘Onlangs zijn we drie weken naar Moskou geweest. Mijn ouders spreken alleen Russisch, dus is het belangrijk dat mijn dochter de taal onder de knie krijgt ’OXANA MOSKALENKO mama van leerlinge'

Een deel van de gezinnen is aangesloten bij de vereniging, maar er zijn ook vrienden en kennissen die via via bij de school terechtkwamen. ‘Bij ons kunnen kinderen tussen 3 en 13 jaar terecht. Er is ook een groep volwassen Belgen die naar hier komt om Russisch te leren’, zegt Tatjana.

Praten met oma

Onder anderen het vijfjarige dochtertje van Oxana Moskalenko volgde zaterdag les. Het meisje spreekt Russisch met haar mama en Nederlands met haar Vlaamse papa. ‘Wij hebben de school gevonden via vrienden op Facebook’, vertelt Oxana. ‘Het is leuk dat mijn dochter Russisch leert. Spreken gaat behoorlijk, maar lezen en schrijven kan ze nog niet. Op school gaat alles natuurlijk in het Nederlands. Onlangs zijn we drie weken naar Moskou geweest en mijn ouders spreken alleen Russisch, dus dan is het wel nodig dat ze de taal verder onder de knie krijgt.

Matrjoshka zoekt overigens nog extra leerkrachten Russisch, zodat ze meer klasjes kunnen vormen.

Op Facebook:  Matrjoshka vrouwenvereniging

Tatjana Polechuk:  tel.: 0486-82.08.87

matrjoshka.izegem@gmail.com

bottom of page