top of page

IZEGEM. Op zondag 26 maart worden de vrouwen in De Leest in de bloemetjes gezet. Dit jaar gebeurt dat met workshops, een panelgesprek en muziek. Er is ook een theeceremonie en een traditioneel Russisch dessertbuffet.

Ook dit jaar slaan de Izegemse vrouwenverenigingen en de stadsdiensten de handen in elkaar om in het kader van Internationale Vrouwendag een evenement te organiseren. Er was al eens een ontbijtfilm, vorig jaar was er een filmavond, maar dit jaar staat er een nieuw concept op de agenda. De verenigingen Femma, Markant Izegem, ACV West-Vlaanderen en Askovi voorzien een gevarieerde namiddag met workshops. Zo is er een workshop kinderverhalen voorlezen en een initiatie buikdansen. Matrjoshka, de Russische vrouwenvereniging, verwelkomt de bezoekers vanaf 14 uur. Er is een typische theeceremonie en rijkelijk traditioneel Russisch dessertbuffet. Er kunnen ook gezelschapspelletjes gespeeld worden, je kan deelnemen aan de combi-quiz van Femma of gaan luisteren naar Aissa Nacanabo.

Zij is een Burkinese landbouwingenieur op bezoek in Izegem voor Broederlijk Delen.

DIVERSITEIT “We zijn vijf jaar geleden in Emelgem gestart met een evenement rond Vrouwendag”, vertelt Caroline Bossu. “Vanuit Askovi kwam er verwondering van de buitenlandse vrouwen over het gebrek aan een activiteit voor Internationale Vrouwendag. We konden hen geen ongelijk geven en hebben besloten hier samen ook iets te organiseren.” Al voor het derde jaar op rij heeft de Izegemse Vrouwendag plaats in cultuurcentrum De Leest. Alhoewel de vrouwen extra in de kijker staan, is het hele gezin welkom.

Na de ontvangst, met een Russisch tintje, is er om 15.30 uur ook een panelgesprek met panelgesprek met Cathérine Vandoorne (presentatrice ‘De Madammen’ bij Radio 2) en Elmira Erstukajeva (vredesvrouw afkomstig uit Tsjetsjenië). Veerle Deblauwe (presentatrice van Ketnet, VT4, Radio 2) is moderator.

Ze hebben het over wat zij als vrouw belangrijk vinden en welke rechten volgens hen nog extra aandacht verdienen. “Internationale vrouwendag past uiteraard ook perfect binnen de thema’s van onder meer diversiteit”, vindt integratie-ambtenaar Stéphanie Rosseel. “Vandaar dat de stadsdiensten dit initiatief ook volop willen steunen.” Op 26 maart vanaf 14 uur is iedereen welkom. Tickets kosten 5 euro en zijn te koop in De Leest. Kinderen mogen gratis binnen. (SD)

Artikel4.jpg

De organisatoren Caroline Bossu (Femma), Mele Walters (ACV), Marleen Bossu (Markant Izegem), Christine Verhegge (Samana, Broederlijk Delen), Stéphanie Rosseel (integratie/ambtenaar), Tatjana Polechuk (Matrjoshka) en Yelena Panchenko (Matrjoshka) heten iedereen welkom. (Foto Frank)

bottom of page